Bollebozen event

Gepubliceerd op woensdag 22 nov 2023 om 20:02

Hoog bezoek in basisschool De Leerplaneet. Metejoor en Samson & Marie kwamen langs om een hele voormiddag met alle kinderen aan de slag te gaan met boeken en taalspelletjes. Door op een leuke manier met taal bezig te zijn, ervaren kinderen het plezier van lezen. Dat is waardevol, want lezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het initiatief komt van webwinkel bol, die met zijn ‘bollebozen’ events jongeren spelenderwijs meer aan het lezen wil krijgen. 

Lezen gaat steeds minder vlot, en dat heeft gevolgen

Kinderen kunnen niet meer zo goed lezen als 15 jaar geleden. Het niveau begrijpend lezen van de Vlaamse 10-jarigen blijft achteruitgaan. Dat bleek eerder dit jaar in mei uit het internationale PIRLS-onderzoek waar in Vlaanderen ruim 5.000 leerlingen aan hadden deelgenomen. Het is een negatieve trend die zich verder zet, want ook het vorige onderzoek uit 2016 liet al alarmbellen afgaan. Een belangrijke oorzaak is dat kinderen minder in aanraking komen met boeken dan vroeger. Daarnaast wijzen onderwijsexperten ook op het belang van thuis bezig zijn taalspelletjes met je kinderen, zoals samen boekjes lezen, liedjes zingen of woordspelletjes spelen. Zij bevestigen dat taalvaardigheid significant samenhangt met de prestaties van leerlingen.

Bollebozen: tienduizenden boeken en leesplezier activeren met jongerenhelden

Het plezier in lezen wil bol vanaf jonge leeftijd op kinderen overbrengen. Dat doen ze met bollebozen, hun maatschappelijk initiatief om bij te dragen aan gelijke kansen voor kinderen in Nederland en België. Jaarlijks werkt bol verschillende bollebozen-acties uit, waarbij het in samenwerking met organisaties zoals het Jeugdeducatiefonds in Nederland en JINC en VZW Uilenspel in Vlaanderen, boeken brengt tot bij scholen en bij gezinnen die hier niet altijd even vlot toegang tot hebben.

Hente Van den Boom, verantwoordelijk voor bollebozen bij bol: “Lezen is niet alleen leuk, het is ook enorm belangrijk voor de taalontwikkeling. Door spelenderwijs met taal bezig te zijn, presteren kinderen beter op school en maken ze in de toekomst meer kans op de baan van hun dromen. Daarom bezorgen we elk jaar tienduizenden boeken aan scholen en gezinnen die hier nood aan hebben. Met onze bollebozen events tijdens de Voorleesweek, willen we het leesplezier nog extra vergroten door samen met enkele jongerenhelden maximaal in te zetten op een leuke dag die volledig in het teken staat van lezen, taalontwikkeling en boeken.”

Liedjes zingen met Samson & Marie en voorlezen met Metejoor

En plezier, dat was er vandaag volop. Metejoor las voor aan de jongste kinderen en zong liedjes met hen. In de turnzaal konden de kinderen zich uitleven in kleurrijk letterdoolhof vol taalspelletjes. Als afsluiter zong iedereen mee tijdens een optreden van Samson & Marie.

Marie: “Samen lezen en samen zingen zijn belangrijk voor taalontwikkeling, en met onze liedjes kunnen we daar spelenderwijs aan bijdragen. Dat vind ik erg belangrijk, ik ben dan ook blij dat Samson en ik vandaag zo veel kinderen enthousiast hebben kunnen maken.”

Metejoor: “Leesvaardigheid ontwikkelen is voor alle kinderen enorm belangrijk.  Ik hoop dat we hen met deze leuke dag hebben kunnen inspireren om opnieuw vaker aan de slag te gaan met taal en af en toe een boek vast te nemen.”

Directrice Renata Hauben:

“Onze leerlingen hebben genoten van deze dag. We zetten het belang van lezen elke dag in de kijker, maar het helpt toch als hun ‘helden’ dezelfde boodschap komen versterken."